top of page

ערי האנזה בהולנד

בוודאי נתקלתם כבר במושג "ברית ערי האנזה" ותהיתם מה לו ולהולנד. גם אני התפלאתי כאשר שמעתי שגם ערים הולנדיות היו שייכות לברית הזו. למעשה כעשרים ערים בהולנד השתייכו לברית ההאנזה. היו אלה ערים אשר שכנו על גדות ים או נהר. אלה אשר שכנו על גדות נהר האייסל או בקרבתו חבות לו את שגשוגן הכלכלי שכן הקרבה אליו אפשרה סחר עם ארצות הים הבלטי.

מאז עברו הרבה מים בנהר; הערים האלה ירדו מגדולתן והפכו להיות קטנות ובלתי מוכרות לתיירים. עם זאת הן כולן נושאות בגאון את הכינוי – עיר האנזה וככאלו החליטו בשנת 1980 להתאגד מחדש בברית ערי ההאנזה ההולנדית החדשה.

 

בברית החדשה חברות תשע ערים:

קמפן (Kampen), אלבורח (Elburg), הארדווייק (Harderwijk), דוונטר (Deventer), זוטפן (Zutphen), דוסבורח (Doesburg), האסלט (Hasselt), זוולה (Zwolle) והאטם (Hattem).

ברית ערי ההאנזה החדשה נועדה לעודד תיירות בערים הללו תוך מתן שימת לב להיסטוריה הפועמת בעורקיהן ודגש על מאפייניהן המשותפים: בכולן יש או לפחות היה שער-עיר מרשים, חומת עיר, בית שקילה ונמל. שרידי עבר אלה מקנים לעיר ההאנזה מראה ימי בייניימי ואווירה נוסטלגית. רחובות וסמטאות צרות, בתי מידות מפוארים, חזיתות בתים יפיפיות, חצרות פנימיות וכמובן טחנות רוח. הרבה מאפיינים משותפים אבל לכל עיר ייחוד משלה ולכן אני ממליצה לבקר לפחות בשתיים מן הערים הללו כפי שהמלצתי בפוסט על אלבורח והאטם או בפוסט על דוונטר וזוטפן.

אני ממליצה לשלב ביקור בערי האנזה כאשר אתם מטיילים באזור צפון-מזרח הולנד. זהו אזור יפה ופחות מתוייר אם כי ישנם כאן כמה כפרי נופש מומלצים לחופשה משפחתית.

 

 

עוד כמה מילים על ברית ערי ההאנזה: ברית ערי ההאנזה היתה ברית מסחר בין ערים שונות באירופה, בעיקר בגרמניה, הולנד, בלגיה, ארצות הים הבלטי, נורווגיה (ראו למשל ברגן) ופולין. ברית כזאת אפשרה לערים החברות בה ולסוחריה לסחור באופן בטוח, יעיל ורווחי והביאה לשגשוג כלכלי של אותן ערים.  קשרי הסחר בין הערים יצרו רשת של דרכי מסחר בטוחות והגנה בפני סכנת סירות הפירטים, פריבילגיות כלכליות, מסחר משותף, תיאום מחירים ועוד.

לקריאה נוספת על ערי האנזה אתם מוזמנים לקרוא את הכתבה שכתבתי לעיתון גלובס.

bottom of page