top of page

פוסטים מומלצים

שלושה ימים של שיכרון חושים בבריסל

עודכן: 27 ביולי 2023


"יש לי הצעה שלא תוכלי לסרב לה". כך התחיל סוף השבוע שלנו לקרום עור וגידים. כשהצעתי לה להצטרף אלי לסוף שבוע של ארכיטקטורה, עיצוב ווינטג' בבריסל, נענתה בשמחה. הפעם האחרונה שבילינו יחד, רק שתינו, היתה עוד לפני הילדים, לפני החתונה, כשהיינו בנות 19. שתינו חוגגות השנה יום הולדת חמישים ורצינו לציין זאת גם יחד. אולי רצינו לחזור לרגע להיות צעירות, רזות, יפות וקלילות. כמו פעם.

סוף פברואר הוא לא התאריך האידאלי לחופשה באירופה אבל התמזל מזלנו והטמפרטורות היו גבוהות באופן בלתי סביר בדיוק באותו סוף שבוע כך שהמעילים היו מיותרים במשך היום. בבוקר ובערב עדיין נזקקנו להם.

היא הגיעה בטיסה אלי להולנד ומכאן עלינו על אוטובוס שעובר באנטוורפן בדרכו לבריסל. יצאנו ביום שישי בשבע בבוקר והגענו לבריסל כבר בשעה עשר. בשעה אחת עשרה יצאנו להכיר את העיר.


בריסל - יום אתרי החובה במרכז העיר


כדאי לסמן V

סיבוב בכיכר העיר המרכזית המרשימה



הצצה אל פסל הילד המשתין


חגיגה של וופל בלגי עם שוקולד ותותים


מעבר לפינה מחכה לכם פסל הילד המשתין
שלושה ימים בבריסל. חובה בבריסל וופל בלגי. מעבר לפינה מחכה לכם פסל הילד המשתין

זהו רחוב החנויות המקורה הוותיק באירופה, משנת 1847 ובו אינספור חנויות יוקרה. העיצוב מושפע מסגנון האדריכלות האיטלקית של המאה ה- 19. השילוב של מתכת וזכוכית יוצרים עיצוב מרהיב ואלגנטי. אל תפספסו את חנות הספרים המרהיבה Tropismes.




בשביל ההשראה

להרים עיניים ולראות את ציורי הקיר באזור שוק הפחמים kolenmarkt/marché au charbon.




להוריד עיניים ולראות את פרטי האדריכלות של שנות העשרים.


רצפת אר-דקו בבריסל
אר-דקו, בריסל

לשבת בקפה Lombard בכיכר שוק הפחמים

אולי תיתקלו שם במלצר ארמני שגר שנים רבות בירושלים במנזר וישמח להתאמן על העברית שלו.


לקנות שוקולד בלגי משובח

בפסז' המפואר Galeries Royales Saint-Hubert חנויות שוקולד רבות. בחנות המותג Neuhaus תמצאו שוקולד בלגי איכותי במחירים יחסית סבירים (חפיסת שוקולד של 100 גרם בכחמישה יורו).



בריסל – יום עיצוב וארכיטקטורה


כדאי לסמן V

טיול רגלי ביער Parc d'Osseghem Laeken הסמוך לאטומיום

הליכה נמרצת של חצי שעה הביאה אותנו אל הגן היפני ובו מבנה בסגנון פגודה אשר שימש כמוזיאון וסגור לרגל שיפוצים עד להודעה חדשה. הפגודה נבנתה בין השנים 1901 ו 1904 כחלק מטרנד המשיכה אל כל מה שסימל המזרח הרחוק. אז נבנו מבנים כדוגמת זה, ללא ניסיון להיות אותנטיים אבל בהחלט תוך שימוש בטכניקות בניה ודקורציה מן המזרח.


ביקור באוטומיום

האטומיום נראה כמו אטרקציה תיירותית ותו לא, אבל מפתיע לטובה. דגם אטום הברזל נבנה על ידי ארכיטקט בלגי לקראת התערוכה העולמית בשנת 1958. האטומיום סימל את השאיפה לשלום בין כל אומות העולם.

אני ממליצה לעלות לכל קומות האטומיום. התערוכה מעניינת ואף חווייתית.



בשביל ההשראה

לבקר במוזיאון הפלסטיק הסמוך ADAM

המוזיאון הוא חגיגה עיצובית צבעונית של עיצובי פלסטיק שהיו הו-כה פופולריים בשנות השישים. הרעיון של ייצור מאסיבי לפי תבנית, פשוט, זול ופונקציונלי, היה אז חדשני וסימל את הרצון לאחדות בעולם.


כסא יוניברסל  שעוצב על ידי קולומבו ויוצר על ידי חברת קרטל האיטלקית
כסא יוניברסל שעוצב על ידי קולומבו ויוצר על ידי חברת קרטל האיטלקית

מה אפיין עיצוב טוב בשנות השישים? ייצור המוני, תרבות הפנאי, תרבות השפע. הפופארט נתן מענה על כל אלה בנועזותו וצבעוניותו. בשנות השבעים ירד הפלסטיק מגדולתו. הוא התקשר לתכונות של זיהום סביבה, חוסר טבעיות, כיעור, צרכנות יתר. היום חוזר הפלסטיק לככב על במת העיצוב בשל טכנולוגיות מתקדמות המאפשרות מיחזור וייצור ללא פגיעה באיכות הסביבה.



לבקר במוזיאון הארכיטקט הורטה

הורטה (1947-1861) למד ארכיטקטורה בגנט ובבריסל. בהיותו מרותק לשילובים שיוצרים ברזל וזכוכית אשר הייצור שלהם הופך באותה תקופה לתעשייתי, הוא יוצר שפה וסגנון עיצובי משלו – אור טבעי, א-סימטריה, חללים שזורמים אחד לתוך השני, דוגמאות מן הטבע. בתקופה של לבלוב כלכלי והיווצרותו של מעמד כלכלי בורגני אשר מעוניין בחיי נוחות ומותרות הורטה מספק את התשובה. סגנונו הייחודי הופך בבוא השנים לאר-נובו ומועתק על ידי ארכיטקטים אחרים. לאחר שקיבל הכרה הוא מתכנן פרוייקטים גדולים כמו מוזיאון, בית חולים ואף את התחנה המרכזית בבריסל.

המוזיאון הוא למעשה שני בתים אשר חוברו יחדיו - ביתו הפרטי של הורטה והבית הסמוך לו אשר שימש כסטודיו. את שניהם עיצב הורטה והם מהווים דוגמא ומופת לסגנון האר-נובו. לאור האיסור על צילום בתוך המוזיאון אוכל רק לקבוע שזהו ביקור חובה לכל חובב עיצוב ואדריכלות באשר הוא.

הורטה הקפיד על כל פרט וסגנונו ניכר בכל פינה בבית. הוא הקדים את זמנו בחלק מעיצוביו. למשל, שולחן האוכל ובו שתי פונקציות נסתרות: מחמם לקערות וטלפון. או השירותים הנסתרים בחדר השינה. וגם הראדיאטור המעוצב והמראות מעל המדרגות המשקפות את האור הבא מלמעלה הם מופת עיצובי.

לצלם בחוץ אין איסור. הנה כמה פרטים ומראה כללי של הבית.




לשוטט בעיר ולנסות לאתר עוד בתים שעיצבו הורטה וחבריו לסגנון

אפשר לעשות זאת בעזרת האפליקציה Horta Bruxelles או בעזרת רשימת מבנים אותה ניתן לקבל במוזיאון. למשוגעים לדבר אמליץ להגיע לבריסל בחודש מרץ. אז מתקיים פסטיבל banad של אר-נובו ואר-דקו.





בריסל – יום וינטג',שווקים ופארקים


כדאי לסמן V

ביקור בשוק הפשפשים הידוע בבריסל - שוק הזאבים Marolles/Vossenmarkt

השוק מתקיים כל יום (גם בימי חג ובימי ראשון) ומתחיל בשבע בבוקר ונמשך עד שעה שתיים אחר הצהריים. אנחנו ביקרנו בו פעמיים, בתחילת היום ובסופו. אם אתם רוצים למצוא מציאות, להתהלך ברוגע בין הפריטים מבלי להידחף בין המוני אנשים, בואו מוקדם בבוקר. אם אתם רוצים לחוות אווירה בריסלית בואו אחר הצהריים. או אז תתמלא הכיכר במקומיים אשר מבלים את שעות יום ראשון בצוותא באכילת פיש אנד ציפס באחד מבתי הקפה סביב הכיכר; תיירים רבים מחפשים מציאות בשוק; מוסיקה מתנגנת וריחות אוכל נישאים באוויר.



שוק הזאבים, בריסל
שלושה ימים בבריסל. שוק הזאבים

מכיכר השוק טיילו בניחותא במעלה הגבעה אל אזור התצפית בכיכר Poelaertplein

כאן נישא מבנה בית המשפט המרשים (נמצא כעת בשיפוץ לאחר הזנחה רבת שנים).



שיטוט נינוח בשכונת לואיז השיקית

ראו את בית הכנסת הגדול אשר נבנה בשנת 1875 בסגנון ארמון ביזנטי ולכן למראית עין מבלבל.


בשביל ההשראה

לשבת באחד הפארקים המקסימים בעיר

בפארק סבלון הקטן kleine Zavel או בפארק אגמון Egmond.


בפארק סבלון הקטן פסלי אינטלקטואלים מן המאה ה 16. כולם הקדישו את חייהם למלחמה בצורר הספרדי ולחמו למען חופש הדעת והביטוי.
בפארק סבלון הקטן פסלי אינטלקטואלים מן המאה ה 16. כולם הקדישו את חייהם למלחמה בצורר הספרדי ולחמו למען חופש הדעת והביטוי

לבקר בשוק הענתיקות ליד כנסיית Notre-Dame du Sablon

השוק פעיל כל יום שבת עד 17.00 וביום ראשון עד 15.00. להבדיל משוק הזאבים בו נפרשות שמיכות על הרצפה והפריטים מגובבים בארגזי קרטון, כאן תהלכו בין דוכנים מצוחצחים, לכל פריט ניתן הכבוד הראוי לו והמוכרים הם בלגים אלגנטים. בקשו רשות לצלם, הם לא אוהבים שמצלמים אותם ללא רשות.


לבקר בחנויות הוינטג' ברחוב Blaesstraat ובפרט בפאסז' 125

החנות הזאת היא לא אחרת מאשר מאורת עלי בבא. כדאי לעלות לכל הקומות, להציץ לכל החדרים. כל פינה, כל קיר עמוסים בפריטים מעניינים, יפים ולעיתים מוזרים. כאן יש ענתיקות אבל גם קיטש. (שימו לב, ביום ראשון החנויות נפתחות רק בצהריים).



בריסל שופעת ארט-דקו ואר-נובו. לא מעט בזכות ארכיטקט העיר ויקטור יאמר (1825-1902), אשר עשה רבות לשימור מבנים והדרה הארכיטקטוני של העיר. שלושה ימים התהלכנו עם צוואר מתוח וראש מוטה מעלה. לא פיספסנו אף בית, אף גמלון ואף עיטור. זה היה סוף שבוע של שכרון חושים אשר עורר ביתר שאת את תאבוננו לניחוח זמנים שעברו.


בראש כל בית מצפה הפתעה
שלושה ימים בבריסל, בראש כל בית מצפה הפתעה

לא חזרנו להיות צעירות וקלילות (אחת חזרה עם כאבי גב והשניה עם כאב ברגליים), לא חזרנו להיות רזות ויפות כמו פעם (אבל מי רוצה בכלל) אבל כן גילינו מחדש שכיף לנו יחד, בלי בעלים וילדים, שכיף לנו לגלות מקומות חדשים לפי הקצב שלנו ושיש לנו הרבה במשותף יותר מאי פעם.


כיכר סנט גיליס Sint-Gillisvoorplein
שלושה ימים בבריסל, כיכר סנט גיליס

 

עוד על בריסל

הפוסט של חברתי הבלוגרית דנה לב - המלצות לטיול קצר בבריסל.


 

רוצים לקרוא עוד על טיולים, ארכיטקטורה ועיצוב? הירשמו לרשימת התפוצה שלי וקבלו עדכונים פעם בחודש.



2 Comments


Rachel Lavi Dagan
Rachel Lavi Dagan
Jun 13, 2019

תודה ענבל. הקונספט הזה בהחלט מצא חן בעיני וייושם עוד בעתיד.

Like

Inbal Zak
Inbal Zak
Jun 13, 2019

מקסים כרגיל והתמונות נהדרות!! איזה כיף זה טיול חברות...

Like

לטייל עם רחלי

מסלולים דיגיטליים באמסטרדם להורדה